Mijn leven is mooier dan literatuur: 

Steeds meer mensen koesteren de wens te publiceren; gedichten, blogs, romans of memoires. Onze communicatie verloopt steeds vaker via geschreven taal, we mailen, chatten, twitteren en schrijven statusupdates, waardoor het verschil tussen schrijver en lezer vervaagt. Wat heeft dat voor invloed op de rol van literatuur in ons leven en onze samenleving? Waar komt de groeiende drang tot schrijven toch vandaan? Hoe gaan we ermee om? En wat beschouwen wij als goede literatuur vandaag de dag?

Vanuit haar persoonlijke ervaringen bespreekt Jannah Loontjens de uiteenlopende kanten van het lezen en schrijven. Aan de hand van herinneringen, fragmenten uit het werk van schrijvers en filosofen, maar ook naar aanleiding van films of Oprah’s Book Club onderzoekt Loontjens het beeld dat we hebben van schrijvers; hoe ze gepresenteerd worden in literatuur, talkshows, kranten en toeristengidsen. Mijn leven is mooier dan literatuur is een filosofische zoektocht naar de zin van het schrijven in deze tijd.

Fragment uit het boek:

‘De letters die ik als kind stuk voor stuk kon herkennen en natekenen, hielden voor mij nog altijd een formule verborgen die ze tot woorden en zinnen zou omtoveren. Ik wist dat er een sleutel bestond waarmee ik de letters klank en betekenis kon geven, waarmee ik een deur zou openen tot verhalen en avonturen. Maar hoe? Ik vulde mijn dagen met het bedenken van verhalen en versjes en vroeg mijn moeder ze voor me op te schrijven. Ik dicteerde enkele zinnen en zij las ze daarna voor. Het was wonderlijk om in haar stem, met het vastberaden ritme van iemand die voorleest, mijn eigen bedenksels terug te horen. Dit was magie.’

Een persoonlijke en filosofische zoektocht naar de zin van het schrijven in deze tijd. 

‘Loontjens enthousiasmeert.’
**** de Volkskrant

‘In Mijn leven is mooier dan literatuur dartelt de Nederlandse filosofe Jannah Loontjens lichtvoetig rond thema’s als schrijversangsten, vrouwenliteratuur, pulp én de autobiografische leugen.’
**** De Morgen

Leave a Reply