Interview, besprekingen van ‘Hoe haat eigenlijk’ 

Lovende bespreking van
Hoe laat eigenlijk
in De Morgen.

 

Interview op Lezentv – op een dag dat ik mij heel slecht voelde, maar goed….! Dat kan soms gebeuren.

Hier is een kort clipje van het gesprek op NU.nl – ‘Taal speelt een centrale rol bij miscommunicatie‘ – en hier is het gehele gesprek te bekijken en beluisteren.

Mooie recensie van Hoe laat eigenlijk in de Volkskrant

Lovende recensie van Hoe laat eigenlijk

**** de Volkskrant

 

Ralph gaat zijn eigen onhebbelijke weg

 

‘Jannah Loontjens lardeert haar verhaal over een moeizame relatie met aanlokkelijke overpeinzingen. Hoe komt het dat mannen als bij toverslag twee keer zo ziek worden op het moment dat hun eega zich niet lekker voelt? En, kan het zijn dat het klimaat onze tijdsbeleving beïnvloedt? Is het zo dat hoe zuidelijker je komt, hoe meer de mensen in het hier en nu leven omdat de avond zo plotseling valt, terwijl de eindeloze schemering van het noorden gelegenheid geeft om lang vooruit te blikken, of juist achterom?
Het is slechts een greep uit het aanbod van aanlokkelijke overpeinzingen in de nieuwe roman van Jannah Loontjens (1974), Hoe laat eigenlijk. Loontjens die in 2007 als romanauteur debuteerde met Veel geluk. In de jaren daarvoor was zij vooral als dichter actief. Loontjens combineert het schrijverschap met het doceren van filosofie en literatuurtheorie aan de Universiteit van Amsterdam. Sporen van die praktijk zijn, hoewel niet al te nadrukkelijk, te vinden in haar roman.
In Hoe laat eigenlijk volgen we een kinderloos koppel uit Amsterdam. Zij, Aaf, 35 jaar, is kunstcritica. Hij, Ralph, was ooit aanstormend talent. Hij zou een groot regisseur worden, maar piekte, zoals dat heet, te vroeg.
[…]
Deze onvermijdelijke wending zorgt ervoor dat dit, bij vlagen Ingmar Bergman-achtige, psychologische drama ijzersterk wordt.
[…]
En hoe langer je in de wereld van deze twee individuen meeloopt, hoe duidelijker het wordt dat hun zure verbond inderdaad onafwendbaar onverbrekelijk is, iets wat Hoe laat eigenlijk tot een subtiel geschreven, indringend verhaal maakt over getroebleerde, onvrije mensen.’
Daniëlle Serdijn

Zaterdag 5 februari 2011

Leave a Reply